събота, 25 май 2013 г.

Цветна яхния

Необходими продукти:
( не съм дала точните количества на продуктите- по избор и вкус)

Моркови
Тиквички
Чушки- червена или зелена
Целина
Червена леща
Просо
Нахут
Лук- стар или пресен
Може да се добави и пресен спанак
Магданоз
Сол
Черен и червен пипер
Куркума
1-2 скилидки чесън

Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват на ситно- най-добре на кубчета. Задушаваме лукът в малко зехтин и вода, добавяме останалите продукти, прибавяме вода и оставяме да къкри на слаб огън. Ако се окаже, че  водата е дошла в повече след като са се сварили зеленчуците може да се сгъсти с малко брашно и вода. Накрая се овкусява с подправките и се поръсва с наситно нарязан магданоз.
Яхнията поднесох с:
Пълнозърнесто- царевична питка с маслини и билки
Необходими продукти за питката:
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. царевично брашно
 1/2 ч.л. сол
1 с.л. сода
2 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
маслини /или сушени домати/ обезкостени и нарязани 
различни подправки и билки- чубрица, мащерка, сух копър, гьозум /може и други по вкус/

Брашната  пресях заедно със содата и солта. Добавих  подправките и  омесих добре. Поръсих със сусам и маково семе. Печа върху хартия за печене като разстилам добре тестото с леки натискания встрани. Фурната е предварително загрята. Времето за печене е около 25 мин на 180-200 градуса.

Присъстваше също и задължителната пъстра салата...
Домати, краставици, зелена чушка, сурова тиквичка (на лентички), рукола, покълнал ръж. Овкусих с лимон+ олио от гроздови семки+ сол

вторник, 21 май 2013 г.

Веге дюнер

Продукти:
арабски питки- пълнозърнести (най-добре домашно приготвени)
прясна салата, домат, краставица, чушка, рукола, маслини, настърган морков, цвекло, репички, сурова тиквичка
 и др. по избор
тофу
песто от босилек и спанак (с ядки по избор, сложих и ръжени кълнове)
пълнозърнест тахан за намазване на затоплената питка
по избор домашна лютеница:) ако ви се намира от зимата




Могат да се добавят и различни други разядки (маслинена, чеснова), задушени картофи (или на пара), чесън, мерудии и подправки, варен булгур, просо:) Лесна, хрупкава и лека вечеря.

...а вегетарианците могат да добавят различни сирена, кашкавали или каквото друго откриете в хладилника:)