събота, 16 ноември 2013 г.

Постни палачинки

Какво по- хубаво от това да се поглезим с бърза и здравословна закуска през почивните дни. Всички обичат палачинки, а това е моето предложение за ароматни и много вкусни палачинки, комбинацията за които не бях опитвала, но много ми допадна. За това я споделям и с вас.


1 1/2 ч.ч. брашно ( аз смесвам 1 ч. пълнозърнесто и 1/2 ч. друго по избор- бяло, спелта, оризово)
2 бакпулвера
2 1/2 ч.ч. газирана вода
1 с.л. кафява захар
1 ванилия
щипка сол
1-2 с.л мазнина по избор

Всички  сухи съставки се смесват и разбъркват добре. Налива се газираната вода, разбива се с миксер до получаване на гъста каша. Ако случайно ви се получи рядко се добавя още малко брашно (бяло). Печат се в намаслен тиган. 

Трябва да се опита тази комбинация, лесна е, стават бързо и изчезват още по-бързо:) 
Ядат се топли- сладки или солени изборът е ваш:)


Получават се не много тънки, а коричката от страни - леко хрупкава:) 

сряда, 13 ноември 2013 г.

Пай с праз, ориз и маслини

За тестото:

300 гр. пълнозърнесто тесто ( аз използвах 150 гр. пълнозърнесто и 150 гр.от спелта)
200 мл. бира ( вода ) 
1 ч.л. сол.
1 бакпулвер

За плънката:

2 стръка праз
1 ч.ч. ориз
150-200 гр. маслини
1 червена чушка
1 глава стар лук
( и понеже имах накиснах нахут добавих 1/2 чаша)
подправки на вкус- сол, черен и червен пипер, кимион, чубрица

От продуктите за тестото се омесват добре и се разточва кора около 2 см. ( според тавата, в която ще се пече) , така че да покрие дъното и да остане извън стените на тавата. Слага се в намаслена тава.
Отгоре се слага плънката- предварително сготвена. Зеленчуците нарязвам на ситно и заедно с ориза и маслините (обезкостени и нарязани, добре е да са безсолни) задушавам с малко мазнина до пълна готовност. Накрая добавям и подправките и изсипвам върху вече разточеното тесто. Разпределям добре, прегъвам краищата на останалата част от тестото и пека в предварително загрята фурна на 180 гр. за около 20 минути. 
....резултатът е видим:) , а ароматът и вкусът...ммммм..непременно опитайте:)
върви добре със свежа салата , добавих и хумус от останалият нахут, поръсен с нигела ( черен сусам).








Добър апетит и наздраве със сок от грозде:)