събота, 12 октомври 2013 г.

 Веган
шоколадово-фъстъчени бисквитки

Нуждаете се от сладка идея да поредният почивен ден??...А какво ще кажете за купа топли, ароматни бисквитки с дъх на канела, шоколад и фъстъчено масло? Поредната много  бърза, лесна и вкусна рецепта.
Ето и продуктите:

За около 15 броя
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно /безглутеново/
3/4 ч.ч. финни овесени ядки
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. ситна хималайска сол
1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. фъстъчено масло
1/2 ч.ч. финна кафява захар
1/4 ч.ч. разтопено кокосово масло или растителна мазнина
1-2 ванилии
натурален черен шоколад (75-80%)

Всичко се смесва в купа- първо сухите, а след това и течните съставки. Разбърква се добре до получаване на гъста каша.
  С лъжица оформям върху хартия за печене или фолио  бисквитите като отгоре слагам парчета шоколад.

Добре е да оставите място между тях, понеже увеличават размера си.
Пекат се на загрята на 180 градуса фурна само за 10-15 минути. 
Оставят се да изстинат добре преди да  се извадят и да бъдат нападнати:)
:)

петък, 11 октомври 2013 г.

Торта с ябълки без печене

1-2 ябълки
1 пакет обикновени бисквити
300 мл. ядково мляко
орехи
1-2 ванилийки
канела

Използвах обикновени бисквити "Житен дар", които начупих и смелих. Добре е да останат и малко по-едри парченца. Към тях се прибавят  начукани на ръка орехови ядки, канелата и ванилията. 
1
2









                                                         
3                                                                           












Разбърква се добре. Ябълките се настъргват на едро ренде и също се прибавят към сухата смес.


4
5

Накрая се залива с ядковото мляко, отново се разбърква. По желание може да се добавят и стафиди  ( предварително накиснати ) или други ядки (сурови или печени). Изсипва се в подходяща чиния или малка тавичка като се заглажда и притиска. Престоява за няколко часа в хладилник.







Леко и лесно предложение за един различен и бърз десерт! 

Добър апетит!

вторник, 8 октомври 2013 г.

ЦВЕТНА ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ЛИМЕЦ
за 2-3 порции

1 червена чушка
1 голям картоф
1 морков
целина
1/2 глава стар лук
карфиол
100 гр. лимец
2-3 с.л. просо
2 шепи спанак
2 скилидки чесън
зехтин
хранителна мая за поръсване
сол, щипка чубрица, черен пипер

От предната вечер накисвам лимеца. На другият ден го измивам добре. Нарязвам на ситни кубчета всички зеленчуци и ги слагам в 500 мл. вряща вода. Оставям да поврат 5-10 мин., след което намалям котлона, добавям лимеца, просото, чесъна разрязан на половинки и оставям да покъкрят отново за 10 мин. Накрая прибавям и спанака нарязан на ситно за няколко минути, подправките и отнемам от котлона. Преди сервиране се добавя наситно нарязан магданоз, струйка зехтин и хранителна мая.



понеделник, 7 октомври 2013 г.

Баница с елда, тученица и зеленчуци

Едно бързо и различно предложение за веган банички с тученица, а може и спанак.
Ето и продуктите:
1 пакет кори за баница
2 ч.ч. елда
1 глава стар лук
1 червена чущка
1 морков
1 връзка тученица
1/2 връзка магданоз
4-5 с.л. овесени ядки
2 с.л. тахан
1/3 ч.ч. растителна мазнина
сол, чубрица, червен пипер на вкус, щипка къри, ким, куркума
маково семе за поръсване

Начин на приготвяне:
Елдата се накисва във вода за няколко часа и се измива добре. Смесва се със ситно нарязаните зелении, чушка, настърган морков, лук. Разбърква се добре и се прибавят овесените ядки, мазнината и подправките. В намазнена тава се подреждат корите, като всяка кора се подвива на половина, поръсва се леко с олио и се слага от плънката. Навива се на руло. Може същода се нареди както се прави баница със сирене и да се нареже на квадрати. След като свършат корите и плънката, накрая навитите вече кори отново се поръсват с олио и маково семе. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Консумират се топли.