сряда, 20 ноември 2013 г.

Салата с печен парфиол

Толкова вкусен се получава печеният карфиол с подправки и зехтин в компанията на предварително накиснат и сварен нахут, че ми е една от любимите комбинации. И понеже имах пресни зеленчуци комбинирах сурово с печено в салата, но може да се предложи и по отделно.

* От предната верер накиснах нахут ( количеството беше на око)
* На другият ден измих и сварих.
* Начупих карфиола на дребни цветчета и смесих със свареният нахут.
* Поръсих с различни подправки- хималайска сол, червен и черен пипер, куркума и кимион, къри, зехтин.
* Разбърках добре
* Сложих в тавичка и запекох в загрята фурна около 20 мин на 180-200 гр. докато омекнат и порозовеят карфиола и нахута.
* Периодично разбърквах

Изсипах в купа и нарязох зеленчуци по избор- домат, краставица, пресен спанак и маслини
Може да се консумира топла или след като поизстине.
* Овкусих с таханов сос- 2 с.л. тахан , разреден с малко вода, сол, лимонов сок.
* Поръсих със сурови орехи




Добър апетит!

вторник, 19 ноември 2013 г.

Пудинг с тапиока


Какво е тапиока?
Маниоката (Manihot esculenta) е тропически храст от семейство млечкови. Отглеждат се много сортове главно в Африка и Южна Америка. От нея се приготвя хранителния продукт тапиока. Растението е третия по големина източник на хранителни въглехидрати в тропиците.
Съществуват десетки рецепти с тапиока- главно за сгъстяване на супи, десерти, ястия.Неутрална е на вкус, така че може да се съчетае с много подправки. Не съдържа глутен, веган продукт е и почти не съдържа протеини.



Ето и моето предложение за десерт, може да се каже, че е вариант на мляко с ориз:), но веган.р
Рецептата търпи промени според вкуса.

Около 200 гр. тапиока
1 с.л. семена от чиа
400 мл. мляко от кокос + 1/2 или 3/4 ч.  накиснати фурми
1 есенция ванилия
Всичко се блендира в блендер за няколко минути до получаване на мляко.

В съд варя тапиоката с полученото кокосово мляко, но на слаб котлон като се бърка, за да не загори и залепне за съда. Вари се докато перличките тапиока не станат прозрачни.


Ако все още не ви е сладко, може да се добави кафява захар на вкус, но фурмите придават достатъчно сладост и аромат.
След като е сварена тапиоката се прибавя 1 с.л. чиа, разбърква се и се оставя да се поохлади и посгъсти.

 След няколко минути сместта се желира- може да се сложи в хладилник.
Сервира се по избор- в купичка или чиния. Отгоре поръсвам с канела и сурови орехи.



Лек и приятен десерт!
Добър апетит!

 
Какаови бонбони

400 гр. пълнозърнести (постни) бисквити
100 гр. какаово масло
1 черен шоколад (85% какао)
растителна сметана (соева)

Бисквитите се смилат на ситно ( в кухненски робот или през машинка за ядки). Прибавя се разтопеното масло и се разбърква добре. В отделен съд се разтопява шоколада на водна баня и към него се прибавя растителната сметана. Разбърква се. След което сместта се прибавя при тази с натрошените бисквити.( По желание може да се добави някакъв подсладител или смлени сушени плодове). Отново се разбърква добре и след като поизстине сместта се слага за 30 мин да стегне в хладилник. . Оформят се топчета и се овалват по избор- в ядки, семена, кокос, какао.