сряда, 16 октомври 2013 г.

Хрупкава закуска с киноа

1, 1/2 ч.ч. финни овесени ядки
1/2 ч.ч. по-едри овесени ядки
1/2 ч.ч. сурови ядки- орехи, слънчоглед, кашу, бадем, лешник...
1/4 ч.ч. семена по избор
3 с.л киноа
ванилия, канела
1/4 ч.ч. кленов сироп /или мед/
1/3 ч.ч. кокосово масло


В купа се смесват всички сухи съставки + подправките. Добавя се кленовия сироп и се разбърква добре. Ако се слага мед, то е добре да се добави на всяка порция най-накрая / след изпичане/.
Малка тавичка се намазва с кокосовото масло и се изсипва сместта. 

Запича се в загрята фурна около 20-30 мин на 120 градуса./ или се изсушава в дехидратор/ като се разбърква периодично, за да се изпече равномерно.
След като е готово се оставя да се охлади и се съхранява в буркан. 
Този микс от вкусове и аромати се консумира  с мляко по избор!:)


вторник, 15 октомври 2013 г.

Зелено смути

200 мл. изворна/ минерална вода
1 банан
1 шепа спанак
1 голяма круша
1-2 ябълки

Всичко слагам в блендара като започвам с водата, а след това добавям и останалите продукти...и след няколко минути воала..имах вече 2 големи чаши по 300 мл.:) Наздраве!


Салата със спанак и лимец

Спанак
1 домат
1/2 краставица
лимец
маслини
тиквени семки

Дресинг:
зехтин, лимонов сок, сол

Лимецът се изчиства и се накисва от предната вечер. Спанакът се оставя във вода за 1 час, след което се нарязва на ситно. Добавят се краставицата, доматът, маслините. По-желание може да се добави и друга зеления ( магданоз, лук ), да се настърже морков, целина ряпа. Залива се с дресинга и се поръсва с тиквени семки.

Сурови морковени бонбони

1 морков
1/3 ч.ч. орехи
1/4 ч.ч. бадеми
1 ванилия, щипка канела и индийско орехче
1 ч.л. мед или 50 гр. фурми
кокосови стърготини
2 с.л. какао + няколко какаови зърна
1/2 ч.л. кокосово масло

Морковът настъргвам на най-ситното ренде. Бадемите смилам на "брашно", а орехите на по-едро (като отделям малка част- за овалване). Добавям към моркова заедно със подправките, кокоса, какаото, кокосовото масло и меда. Ако се добавят фурми вместо мед трябва предварително да се накиснат във вода и да се смелят с ядките на паста. Какаовите зърна режа на по-малки парчета и също слагам в купата с продуктите. Разбърквам добре и оформям топчета, които овалвам или поръсвам с част от орехите. Слагам в хладилник да стегнат:)


Добър апетит!

Сурова закуска с лимец


От вечерта накисвам 150-200 гр. изчистен лимец. На сутринта измивам добре и добавям също предварително накиснати сушени плодове ( в случая направих с годжи-бери, череша и стафиди). А може да се заместят  с лъжичка мед. Ядки по избор ( орехи, бадеми, лешници, кашу, конопено семе), естествено любимия тахан, канела и настъргана ябълка. Всичко се смества и обърква добре:)
Много засищаща, полезна и енергезираща:)