четвъртък, 31 октомври 2013 г.

 Оранжева супа

200 гр. тиква
1 батат
2 моркова
1-2 резена целина
1 глава лук
1 бр. гулия
1/3 ч. овесени ядки
2 с.л. кокосово масло
2 скилидки чесън
6-7 чери доматчета
мащерка, джинджифил, хималайска сол, черен пипер, щипка куркума и чубрица
магданоз и кервиз

В подсолена с 2 с.л. сол вода ( около 1 л) се слагат да врат на тих огън зеленчуците до пълно омекване. Добавят се подправките на вкус както и овесените ядки. В последвтвие добавих и 4 с.л. булгур, понеже не ми се видя достатъчно гъста сместта. Оставих на изключен котлон за няколко минути да набъбне добре булгура и пасирах. Накрая добавих и кокосовото масло и нарязаният на ситно магданоз. Поръсих с тиквени семена и хранителна мая.

Благодарение на тиквата, вкусът се получи доста мек и плътен, засищащ и интересен. Супата е подходяща и без хляб. Признавам си не бях опитвала тиква освен в сладки комбинации, но опитах и ми хареса:) Опитайте и вие!




Днешното смути реших да направя с последните смокини от дървото в градината ни , който чакаха напечени от слънчевите лъчи да бъдат откъснати...и се оказаха доста сладки:) Понеже бяха само 6-7, ми свършиха добра работа за смутито. В случай, че не ви се намират пресни може да се заместят със сушени ( предварително накиснати).
Добавих 1 голям и добре узрял банан на точки, около 2 шепи зърна от жълто грозде ( моето беше със семки), 200-250 мл бадемово мляко ( направих с накиснати бадеми) и 1 ванилия. Сложих всичко в блендера като започнах с млякото, гроздето и ванилията, след това добавих и останалите плодове. Оставих за няколко минути, поръсих със семена от белен коноп. Вегетарианците могат да добавят 2 ч.л. пчелен прашец.

Да не забравим, че конопените семена са богат източник на витамини от група В, С, Д, калций и желязо, протеини и без съдържание на елергени. Хранителен и тонизиращ старт на деня!

Добър апетит!