събота, 18 май 2013 г.

КЕЙК С РЕВЕН И ЯДКИ

Необходими продукти:
100 гр. кокосово масло
100 гр. пудра захар
100 гр. ядки- орехи, лешници, бадеми
250 гр. кафява захар
225 гр. брашно
1 ч.л. сода за хляб
280 гр. кокосова сметана
300 гр. ревен- нарязан на по 1 см

поръсени с какао


Начин на приготвяне:
15 гр. масло се разбива с пудрата захар, ядките и канелата. Останалото масло се смесва и разбива със захарта, докато стане на крем. Добавят се брашното, содата, 1/2 ч.л. сол и сметаната. Разбърква се и накрая се добавя нарязаният ревен. Излива се в намазнена тава, покрита с хартия за печене (може и във форми за мъфини). Отгоре се поръсва със сместта от наситнени ядки и канела (могат да се сложат и в самата смес както направих аз). Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 30-35 мин.

Следващото предложение е

ВЕГАН ТОРТА С МОРКОВИ
за около 8 порции

Необходими продукти:
200 гр. настъргани моркови
200 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. кафява захар
1 шепа ядки- най-добре орехи
1 с.л. сода за хляб
1 с.л. бакпулвер
индийско орехче
канела
сока на 1 портокал
1/4 ч.ч. зехтин
щипка сол


Начин на приготвяне:
Всички сухи съставки се смесват като към тях се прибави по щипка от останалите подправки и щипка сол. След това се добавят и течните. Разбърква се добре. Излива се в тава с хартия за печене. Аз отново изпекох във форми за мъфини. Пече се на 170 градуса за 45 мин. Може да се поръси с пудра захар или разтопен шоколад.




Чашки от краставица и сурови тиквички 
със зелен чушков коктейл

Подходящо е за предястие, салата, дори може да замести обяда или вечерята. Става супер бързо, свежо е и много ароматно. 

Продукти:
1 краставица/ тиквичка
100 гр. тофу
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка
1 шепа маслини ( може и по малко, ако са по-едри)
няколко листенца свежа мента - може и суха (но се накисва за кратко в гореща вода)
зелен див лук (чесън), копър/ магданоз за декорация
сол

По желание може да се добавят и сухи домати или накрая да се гарнира с пресни. Друг вариант е плюс шепа орехи към всички съставки  или  да се наситнят и поръсят най-накрая. Не е необходима никаква мазнина и други подправки- ментата придава достатъчно аромат.


Начин на приготвяне:
Краставицата и тиквичката се измиват и подсушават. Нарязват се на пънчета  и се издълбават с нож или лъжица. В блендер се пасират чушките, маслините, тофуто, ментата както и издълбаните парченца от краставицата/ тиквичката. Разбива се добре до получаване на хомогенна смес. След това се напълват издълбаните вече краставички/ тиквички и се гарнира по желание.



Домашно мюсли

Как да си направим домашно мюсли ли? Това се оказа най-лесното  и бързо нещо:) понеже пробвах и сама се уверих.
Става хрупкаво, засищащо с привкус на различни аромати.
Нужни са Ви най-различни сурови ядки, каквито Ви се намират- орехи, лешници, бадеми, семена. Както и сушени плодове, отново по избор, но колкото повече, толкова по богато на аромати ще бъде- фурми, обезкостени сини сливи, стафиди, черни/ червени боровинки, череши, смокини, кайсии, годжи бери...
И сега направата...слагате всичко в чопъра или кухненски робот  ( дори не е нужно да режете нищо) и блендирате на интервали, докато се получат "къстчета" от плодове с ядки- подобно на "слепени трохи".
Добавяте ядково мляко и  гарнирате с пресни плодове. Аз добавих и щипка ванилия и канела за аромат.


петък, 17 май 2013 г.

ВЕГАН ШОКОЛАДОВО БРАУНИ

Тази рецепта ми е любима и съм я изпробвала много пъти в различни комбинации.Всеки път експериментирам с вкусовете и съставките, така че и Вие може да изпробвате- със сигурност ще се получи нещо интересно:)
Продуктите са:
2 ч.ч. кафява захар
1 3/4 ч.ч. бяло брашно- може пълнозърнесто или смес от различни други видове като- ръжено, нахутено, ябълково, от тиквени семки или друго по вкус и избор.
3/4 ч.ч. какао (може повече или по-малко, зависи колко какаово искате да е:)
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.ч. соево мляко- или друго ядково мляко
1/2 ч.ч олио- може зехтин,кокосово/ какаово разтопено масло или друга мазнина
ванилия на вкус
1 ч.ч вряла вода

Начин на приготвяне:
Смесват се сухите продукти в купа. Прибавят се ядковото млякото, олиото, ванилията и се разбърква добре. Аз често пропускам да слагам ядково мляко и използвам само вряла вода. Получава се също добре. Така че, ако не ви се намира- пропуснете го.Накрая се добавя бавно врялата вода като отново се внимава да не се разводни много сместта. Понякога може да не се използва цялата чаша с вода. При мен се получава не много гъста и лепкава смес ( като използвам само вода). Каквато и гъстота да ви се получи не се притеснявайте, а изсипете в тавата и печете:) Предпочитам да пека върху хартия за печене, за да не стане много мазно в намазнената тавичка. Градусите са 180, а времето за печене от 20 до 30 мин. Оставя се да изстине напълно ( макар че докато е топъл е доста хрупкав:)
Това е резултата, който получих.
Може да гарнирате с веган плодов сладолед, бананов крем или каквото друго решите.

с орехи и стафиди


А другите мои предложения, които съм изпробвала са:
- с различни ядки- орехи (много добре става с тях), лешници, бадеми. Може да са сурови или леко запечени.
- в комбинация с ядки и сушени плодове- смокини, сини сливи, стафиди, череши и др.
- с портокалови корички и ядки
- с тахан или фъстъчено масло
- кокосови стърготини
- дори може да разделите сместта на две части и да овкусите по различен начин:)

четвъртък, 16 май 2013 г.

Зелени предложения

1. Спаначени кюфтета- спанак, накиснат/ сварен нахут, жълта леща, зелен лук, малко мазнина, сусам или галета- за поръсване и повече хрупкавост. По желание малко царевично брашно за сгъстяване, сол, подправки на вкус. Всичко се нарязва, смесва, пасира. С лъжица се гребва и поставя върху хартия за печене. Поръсва се със сусам и галета. Пече се до порозовяване от 20-30 мин.


2. Спаначено- картофено пюре: пресни картофи, спанак, тофу, мляко от конопено семе, сол, черен пипер. Може да се добавят магданоз и копър както и малко кокосово масло.
Картофите сварявам. Прибавям бланширания за кратко спанак, конопеното мляко, останалите продукти и подправки. Пасирам добре.Внимава се с количеството мляко, за да не стане много рядка сместта.
Количествата на продуктите и подправките са по вкус и лична преценка.

3. Задушени картофи в кокосово масло с много копър и магданоз

4. Гъста крем супа със спанак и червена леща

Продукти: 1 ч.ч.червена леща, 1/2 ч.ч.сварен нахут, няколко парчета целина, червена чушка, морков, лук -стар или зелен, 1 тиквичка, 1 шепа булгур, 3-4 шепи спанак, магданоз, подправки на вкус и вода.
Нарязвам и сварявам всичко, накрая добавям спанакът  и оставям на изключен котлон за 1-2 мин., овкусявам и пасирам. По желание може да добавите зехтин или друга мазнина (в случая аз не съм използвала), ситно нарязан ревен, който придава леко кисел вкус или да подправите с лимон.






...и една статия за не много известният ни Ревен...

сряда, 15 май 2013 г.

Една лесна салата с излезналата вече на пазара бакла. Салата точно за минути:)


      продуктите:
1.

2.
                                                                            тофу
3.
бакла
4.
марината


За 1 порция: 1 домат, 1 шепа бакла, тофу, чесън
По желание: накрая добавих краставица, лук, тученица, маслини и поръсих с шарена сол.

Баклата се бланшира и се оставя докато се изкисне добре, нарязва се наситно заедно с останалите зеленчуци. Отгоре се залива с марината от наситно нарязан чесън, зехтин, хималайска сол, оцет балсамико и малко лимонов сок.


Ако се нарежат повече домати към тях добре върви босилеково песто и крекери:)

Още нещо за любителите на сладкото:)

Банан, ягоди, круша
продукти и последователност

Необходими продукти:
1 банан
1/2- 1 круша
ягоди
1 ч.л. тахан
1-2 с.л. какао
1 ч.л. конопени семена
1 ч.л. ленено семе или семена от чиа
черни боровинки /или други горски плодове може и замразени/
по желание:1-2 фурми, ядки- лешници, орехи, слънчогледови семки, ванилия, кокосови стърготини
ядково мляко 


Начин на приготвяне:
1. За първия и според мен най-сладък пласт- 1 банан, 2 с.л.какао, сложих и 1 фурма, 1 ч.л. ленено семе и 1 ч.л.тахан- пасирах добре и добавих малко боровинки, които оставих цели. За по-лешников вкус на шоколадовия крем може да се добавят лешници, а ако нямате - орехи /може и без/. Отново всичко се пасира добре. Сложих в бурканче и оставих в хладилника за кратко, докато направя втория крем.
2. Ягодите се измиват и пасират с малко ядково мляко, но се внимава да не стане много рядко, дори може и без него. По желание още малко боровинки или други горски плодове, ванилия или кокосови стърготини. Преди да изсипите върху първата смес може да сложите нарязани ягоди и след това да излеете сместта.
3. Третия и последен крем направих от 1/2 круша, конопени семена и малко слънчогледово сурово семе.Пасирах добре и прибавих в бурканчето.


така изглеждаше, но свърши много бързо:)





...а това видях по път към вкъщи и реших да споделя:)

И днес оставам на вълна салати, но този път тази е пролетна, витаминозна и много цветна каквито са и зеленчуците по пазарите:) Комбинирах с дресинг, който на скоро преоткрих и ми стана любим.

Продуктите са  изброени без количества- по избор и вкус.

За салатата:
Зелена салата, пресен чесън, зелен лук /по желание/, рукола, тученица, настърган морков, репички, домат, краставица, накиснат от предната вечер нахут /може и без/, стрък селъри, може и магданоз, /по желание царевица/, маслини и сурови тиквички на тънки ленти.
Всичко се нарязва на ситно и разбърква добре.
За дресинга: 
Дижонска горчица, зехтин /или друга мазнина/, пълнозърнест тахан, лимонов сок и сол на вкус. Разбърква се добре.
Салатата се залива с дресинга. Може да се използват  различни ядки и семки- орехи, тиквени семки, слънчогледови, кедрови ядки и др.

Да Ви е сладко!

вторник, 14 май 2013 г.

Една малко зимна,  но доста хранителна и засищаща салата, подходяща за по-хладно време като днес...става както за мезе, така и за основно.


За една голяма купа/ дълбока чиния използвах 4-5 картофа, 1 консерва червен боб, кисели краставички, магданоз, маслини. Картофите и морковите предварително сварих на пара, след това смесих и овкусих с дресинг от зехтин, лимонов сок и хималайска сол. Поръсих с различни мерудии / тези които са без допълнителна сол/ за повече аромат.

Боровинково-кокосов шейк закуска

Получи се толкова гъста и вкусна следобедна закуска, а комбинацията от черни боровинки, бадемово/ кокосово масло, конопено семе, е истинска хранителна електростанция:) и две чаши за деня ще Ви заредят с много жизненост:)

ето я и рецептата:
1 чаша замразени боровинки
1 консерва кокосово мляко
5 с.л. бадемово или кокосово масло
1/4 ч.ч. конопено семе
1/4 ч.ч. вода
3 с.л. агаве или кленов сироп
1 ч.л. екстракт от ванилия



Слагаме всичко в блендер и държим до получаване на гладка, хомогенна смес. Консумираме веднага:) А за получаване на по-кремообразна пяна се оставя в хладилник за една нощт, след което се консумира с лъжица.



Моят първи Веган козунак....една позакъсняла рецепта, но  пък тези, които обичат козунаци могат да я изпробват. Доста бързо стана за мое учудване, като изключим чакането за втасването;), но няма как :) Вкусът е страхотен :) Подходящ е също за диебетици, вегани, вегетарианци, постещи и непостещи:)

Необходими продукти:
250 г бяло брашно
щипка сол
100 г фруктоза
½ пакетче мая
30 мл  олио/ зехтин
25 г стафиди
½  есенция ром
150 мл фреш от моркови

Начин на приготвяне:

 В купа смесваме фреша от моркови, фруктозата, солта и маята. Може да се използва жива мая, суха или най-добре тази, която познавате добре. Постепенно добавяме брашното, като разбъркваме. Оставяме тестото да втаса около час. Най-подходящата температура за втасване е около 45-50 градуса или в леко загрята фурна. Ако в стаята е доста топло трябва да внимаваме да не превтаса сместта. Лесно се познава - когато започнат да се появяват мехурчета и се понавдигне означава, че вече може да се добавят и останалите продукти- стафидите /може да сложите и повече/, брашното, есенцията от ром и олиото /зехтин/. Може да се добавят и други сушени плодове по избор, както и лимонови корички. Размесваме добре. 
Намазваме тавичката /алуминиева форма/ с олио, аз използвах зехтин. Тестото разделяме на 2 или 3 топки, които правим с ръце на дълги ленти. Сплитаме на 2 или 3 плитки /в зависимост колко топки сме направили/ като усукваме леко, за да се получат т.н. "конци" . Оставяме отново на топло да втаса /докато си удвои обема/ и покриваме с кърпа. Печем във фурната на 180 градуса около 25-30 мин /според фурната/. Може да се поръси с захар, фруктоза, филирани бадеми или каквото Ви дойде на ум.Експерементирайте, запретнете ръкави и развихтере въображението си:) Като изстине нарязваме и сервираме.



Една супер бърза и здравословна закуска за шампиони:)))
Овесените ядки са честа опция за закуска за деца и възрастни. Кашата от сварени или накиснати с малко ядково мляко или гореща вода ядки е вкусна и здравословна храна, която има множество ползи за организма и за добрата форма. Ако сте заменили вкусната овесена каша с преработените гранулки на "корнфлейкс" закуска в кутия, помислете добре – вижте шест от ползите на натуралните съставки на овесената каша.А ето ги и тях на кратко:
1.Редуцират холестерола
2.Укрепва имунитета
3.Защитава сърцето
4.Предпазва от рак на гърдата
5.Грижа за кръвната захар срещу диабет
6.Съдържат малко глутен
За това хапвайте по-често овесени ядки във вид на каша, в печива, супи или където още пожелаете.

Това беше моята закуска днес:)

    Овесена каша с много сушени плодове

Финни овесени ядки залях с гореща вода за няколко минути, добавих различни сушени плодове- черни и червени боровинки, кайсии, смокини, стафиди, арония, както и малко ядки- лешници, кашу и орехи. Добавих малко ванилия и щипка канела, както и пресни ягоди:) Става достатъчно сладко от сушените плодове, но може да се добави и 1 ч.л. мед, агаве или друг подсладител както и други пресни плодове по избор.

За фреша използвах 1 или 2 портокала, 1 грейпфрут, сока на 1/2 лимон, 1 ч.л. годжи бери и 1/2 ч.ч/ изворна вода. Разбих добре всичко като предварително изчистих семките и ципите на грейпфрута и портокала:) Доста освежаващо. Получиха са 3 чаши:)

понеделник, 13 май 2013 г.

Обичам да пея и да се смея,
обичам птичките и пчеличките,
обичам пролетен дъжд!
Обичам ароматът на свежи цветя
и бързо, смело, сръчно да творя!:)
Бананов крем с тахан
1 банан
1/2 круша /може и 1бр/
1 ч.л. тахан
1 ч.л. ленено семе
1 ч.л. овесени трици
5-6 лешника
черни боровинки
канела
малко вода или ядково мляко за сгъстяване
Получи се лек, мек и вкусен крем:)

Първото ми веганско меню, което посвещавам на моята сестра:) И макар че е далеч от мен съм сигурна, че ще изпробва и тя. Крайните резултати са микс от вкусове и може би някои от комбинациите не са изпробвани. Бях вдъхновена от цветните продуктите в хладилника. Та ето ги предложенията ми:

1. Зелено смути- витаминозна закуска
3-4 листа от червено цвекло
1 киви
1 шепа спанак/ лапад
1 банан
7-8 бр. ягоди
1 ч.ч. вода
Всичко се измива добре и се слага в кухненския робот. Разбива се се добре, пожелание се добавя толкова вода според желаната гъстота. В случая аз използвах лапад, но със спанак става също толкова добре. Консумира се веднага:))

За обяд/ вечеря спретнах една супа с доста различни зеленчуци, които до сега не бях смесвала, но се получи доста приятно, а гарнирано с лимон много свежо.

2. Зеленчукова микс супа
1 връзка пресен спанак 
2 стръка зелен лук
2 бр. моркови
4 бр. картофи
6-7 бр. гъби печурки
1 шепа зелен боб
1 стрък селъри
1/2 ч.ч. ориз / видът е пожелание/
2/3 ч.ч оризови спагети
магданоз
сол- морска, хималайска
подправки на вкус- чубрица, черен пипер, джоджен
мазнина по избор / може и без / - зехтин, ленено масло и др.
Спанакът измих добре, бланширах за кратко и пасирах. След което сложих в голяма тенджера всички измити и нарязани на ситно зеленчуци, добавих вода и оставих да къкрят на слаб огън. Когато увряха добре накрая добавих пасираният спанак, магданозът и останалите подправки. В комбинация с лимон и пълнозърнести хлебчета със сигурност ще се заредите с много енергия и витамини:)Bon appeti:)

И последното най-сладкото естествено идва накрая- шоко мус.

3. Шоко мус - за 1 бр.
3-4 бр. тъмни фурми
1 ч.л. пълнозърнест тахан
1 шепа орехи
2-3 с.л. пълномаслено какао
4-5 с.л. вода 
Сложих всичков робота и разбих добре до получаване на хомогенна смес. Ако фурмите не са достатъчно меки, е добре да се попарят с гореща вода за няколко минути. Количеството вода може да варира, аз използвах на око докато ми хареса консистенцията. Гарнирах с малко годжи бери за цвят:)

А знаете ли, че от древни времена какаото се използва и като подправка на солени ястия....интересно нали:)
Очаквайте още свежи предложения:)


неделя, 12 май 2013 г.

Здравейте, исках да споделя един десерт напомнящ ми на детските години , който сме свикнали да ядем по панаири, но направен с незнайно какви продукти. Та ето го и моето предложение.
Когато се отказах от преработените и рафинирани подсладители никога не мислех, че ще бъда в състояние да се насладя отново на карамелизирана ябълка. Крайният резултат е чудесен , а вкусът неустоим:)
Карамелизирани ябълки
за 4 броя
1.4 бр. малки ябълки
2.Паста от тъмни фурми
3.4 бр.клечки

Начин на приготвяне:
Ябълките се измиват и подсушават добре. За пастата от фурми използвах около три шепи тъмни фурми,които накиснах предварително. След това се смилат в кухненски робот със 1/2 ч.ч. вода/неподсладено мляко/до получаване на гъста лепкава паста. Ябълките се поставят на равна повърхност с дръжките надолу/разбира се като се премахнат дръжките/ и с ръце се облепват със сместта. Поръсват се по желание със сурови ядки- фъстъци,годжи бери, наситнени какаови зърна или кокос. Охлаждат се добре преди сервиране:)
Enjoy the taste:)