четвъртък, 16 май 2013 г.

Зелени предложения

1. Спаначени кюфтета- спанак, накиснат/ сварен нахут, жълта леща, зелен лук, малко мазнина, сусам или галета- за поръсване и повече хрупкавост. По желание малко царевично брашно за сгъстяване, сол, подправки на вкус. Всичко се нарязва, смесва, пасира. С лъжица се гребва и поставя върху хартия за печене. Поръсва се със сусам и галета. Пече се до порозовяване от 20-30 мин.


2. Спаначено- картофено пюре: пресни картофи, спанак, тофу, мляко от конопено семе, сол, черен пипер. Може да се добавят магданоз и копър както и малко кокосово масло.
Картофите сварявам. Прибавям бланширания за кратко спанак, конопеното мляко, останалите продукти и подправки. Пасирам добре.Внимава се с количеството мляко, за да не стане много рядка сместта.
Количествата на продуктите и подправките са по вкус и лична преценка.

3. Задушени картофи в кокосово масло с много копър и магданоз

4. Гъста крем супа със спанак и червена леща

Продукти: 1 ч.ч.червена леща, 1/2 ч.ч.сварен нахут, няколко парчета целина, червена чушка, морков, лук -стар или зелен, 1 тиквичка, 1 шепа булгур, 3-4 шепи спанак, магданоз, подправки на вкус и вода.
Нарязвам и сварявам всичко, накрая добавям спанакът  и оставям на изключен котлон за 1-2 мин., овкусявам и пасирам. По желание може да добавите зехтин или друга мазнина (в случая аз не съм използвала), ситно нарязан ревен, който придава леко кисел вкус или да подправите с лимон.






...и една статия за не много известният ни Ревен...

Няма коментари:

Публикуване на коментар