вторник, 14 май 2013 г.

Моят първи Веган козунак....една позакъсняла рецепта, но  пък тези, които обичат козунаци могат да я изпробват. Доста бързо стана за мое учудване, като изключим чакането за втасването;), но няма как :) Вкусът е страхотен :) Подходящ е също за диебетици, вегани, вегетарианци, постещи и непостещи:)

Необходими продукти:
250 г бяло брашно
щипка сол
100 г фруктоза
½ пакетче мая
30 мл  олио/ зехтин
25 г стафиди
½  есенция ром
150 мл фреш от моркови

Начин на приготвяне:

 В купа смесваме фреша от моркови, фруктозата, солта и маята. Може да се използва жива мая, суха или най-добре тази, която познавате добре. Постепенно добавяме брашното, като разбъркваме. Оставяме тестото да втаса около час. Най-подходящата температура за втасване е около 45-50 градуса или в леко загрята фурна. Ако в стаята е доста топло трябва да внимаваме да не превтаса сместта. Лесно се познава - когато започнат да се появяват мехурчета и се понавдигне означава, че вече може да се добавят и останалите продукти- стафидите /може да сложите и повече/, брашното, есенцията от ром и олиото /зехтин/. Може да се добавят и други сушени плодове по избор, както и лимонови корички. Размесваме добре. 
Намазваме тавичката /алуминиева форма/ с олио, аз използвах зехтин. Тестото разделяме на 2 или 3 топки, които правим с ръце на дълги ленти. Сплитаме на 2 или 3 плитки /в зависимост колко топки сме направили/ като усукваме леко, за да се получат т.н. "конци" . Оставяме отново на топло да втаса /докато си удвои обема/ и покриваме с кърпа. Печем във фурната на 180 градуса около 25-30 мин /според фурната/. Може да се поръси с захар, фруктоза, филирани бадеми или каквото Ви дойде на ум.Експерементирайте, запретнете ръкави и развихтере въображението си:) Като изстине нарязваме и сервираме.



Няма коментари:

Публикуване на коментар