събота, 26 октомври 2013 г.

Трюфели с нахут

2/3 ч. нахут / от консерва, сварен или просто накиснат /
5 фурми
1/2 ч. орехи
1 с.л мед
канела
ром
какао

Фурмите се накисват във вода и заедно с нахута и орехите се смилат в блендер или кухненски робот. Аз изпробвах с предварително накиснат суров нахут, но може и със сварен. Добявят се канелата и рома и се смила още малко, за да се смесят добре ароматите. Получава се гъста смес, която се оформя на топчета. Овалват се в какао, смлени ядки, семена или каквото друго ви дойде на ум:) Слагат се да стегнат в хладилник!

сряда, 23 октомври 2013 г.

Крем супа от леща 
/ по суров начин- без мазнина и запръжка /

250 гр. леща
2 червени чушки
2 моркова
2-3 резена целина
150 гр. нахут
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
магданоз
чубрица, червен и черен пипер, хималайска сол, кимион























Нахута измивам и  накисвам от вечерта. Лещата също почиствам и измивам. Морковите, чушките, лукът и целината нарязвам на едри парчета. Всичко слагам в тенджера добавям и чесъна и заливам с вряла вода около 900 мл / за по-бързо /, а може да се сложат след като заври водата. Количеството на водата може да варира, според гъстотата на супата. Оставям на се готви и след около 15-20 мин., след като зеленчуците са омекнали пасирам и добавям подправките на вкус и щедро количество магданоз .В последствие след като пасирах добавих още малко вода. Поднесох с резен лимон.
Получи се доста гъста и питателна супа, подходяща за хладните есенни вечери!

Добър апетит!