вторник, 19 ноември 2013 г.

Пудинг с тапиока


Какво е тапиока?
Маниоката (Manihot esculenta) е тропически храст от семейство млечкови. Отглеждат се много сортове главно в Африка и Южна Америка. От нея се приготвя хранителния продукт тапиока. Растението е третия по големина източник на хранителни въглехидрати в тропиците.
Съществуват десетки рецепти с тапиока- главно за сгъстяване на супи, десерти, ястия.Неутрална е на вкус, така че може да се съчетае с много подправки. Не съдържа глутен, веган продукт е и почти не съдържа протеини.



Ето и моето предложение за десерт, може да се каже, че е вариант на мляко с ориз:), но веган.р
Рецептата търпи промени според вкуса.

Около 200 гр. тапиока
1 с.л. семена от чиа
400 мл. мляко от кокос + 1/2 или 3/4 ч.  накиснати фурми
1 есенция ванилия
Всичко се блендира в блендер за няколко минути до получаване на мляко.

В съд варя тапиоката с полученото кокосово мляко, но на слаб котлон като се бърка, за да не загори и залепне за съда. Вари се докато перличките тапиока не станат прозрачни.


Ако все още не ви е сладко, може да се добави кафява захар на вкус, но фурмите придават достатъчно сладост и аромат.
След като е сварена тапиоката се прибавя 1 с.л. чиа, разбърква се и се оставя да се поохлади и посгъсти.

 След няколко минути сместта се желира- може да се сложи в хладилник.
Сервира се по избор- в купичка или чиния. Отгоре поръсвам с канела и сурови орехи.



Лек и приятен десерт!
Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар