понеделник, 4 ноември 2013 г.

Зеленчукова веган мусака

1 ( 1,5) кг. картофи
3 моркова
500- 600 гр. гъби
3 червени чушки
3 връзки пресен лук или 2 глави стар 
4 скилидки чесън
3 домата
подправки- хималайска сол, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер, малко къри, зехтин



Картофите се сваряват, оставят се да изстинат, обелват се и се пюрират с малко зехтин и сол. Слага се малко зехтин на дъното на тавата , в която ще се пече и се намаслява добре. Всички зеленчуци ( без доматите) се измиват, нарязват на ситно и се задушават с малко зехтин заедно с подправките. Като омекнат се изваждат с решетъчна лъжица и се разцтилат върху намачканите и наредени на дъното на тавата картофи. Отгоре се слага още един слой картофено пюре и се нареждат нарязаните на шайби домати.
Запича се 30 мин.на 180 гр. в предварително загрята фурна.

Може да се използват различни варианти на зеленчуци според вкусовите предпочитания и сезона - да се добавят парчета ситно нарязана целина, пъщърнак, тиквички.  

Поднесох с пресни краставици и пълнени чери домати с босилково песто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар