четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Пица с полента

За блата:
1/2 ч.ч. полента ( количеството е според съда, в който ще се запича )
1/4 глава стар лук
1 домат
1 червена чушка
( по желание малко кокосово масло)

За намазване на блата :
Направих песто от 1/2 ч.ч. орехи, 1/3 ч.ч. безсолни и обезкостени маслини, магданоз, лимонов сок, зехтин, сол. 

Всичко смлях наситно, като оставих по-едри парчета орехи и маслини, за да станат хрупкави след изпичането.

В малка тенджерка със сгорещена вода изсипах полентата и (сварих според инструкциите на опаковката), добавих подправки на вкус- чубрица, черен пипер, кимион, куркума и евентуално малко кокосово масло ( ако искате мазнина- аз не сложих, не става сухо не се притеснявайте;). Не добавих и сол, понеже сложих в пестото. Полентата се бърка енергично като се внимава да не загори и залепне, за няколко минути до пълна готовност. След това, разстелих готовата вече полента в малка чугунена чиния / тавичка като оформих блат. Оставих за няколко минути във фурната (предварително загрята на 180 гр) , за да се запече и намазах с пестото от маслини и орехи.


Отново запекох за 1-2 минути, докато обеля и нарежа на тънки лентички лукът. Внимавайте , за да не препечете  маслиновата паста.

Още веднъж върнах във фурната докато порозовее и замирише на печен лук:)
Наредих парченца червена чушка - запекох и тях за 1-2 минути. 
Отгоре нарязох пресен домат и босилек.
Могат да се добавят и други зеленчуци като гъби, тиквичка, царевица.
Добре е да се направят малко порции, за да не се разпаднат парчетата при рязането ( с полентата "блата" става мек и плюс доматите- сочен).

Стана много бързо и ароматно. Като цяло леко  предложение с хрупкави запечени орехи с маслинов вкус:)



Няма коментари:

Публикуване на коментар